donderdag 5 maart 2015

Opstelten en Teeven: onze rolmodellen?


Gisteravond voegde Jan Hein Kuijpers in het programma van Jeroen Pauw een nieuw element toe aan het geschutter van onze minister Opstelten en staatssecretaris Teeven. Hij bevestigde zonder blikken of blozen zijn overigens al eerder geuite bevestiging, dat drugscrimineel Cees H een bedrag van ruim 4.7 miljoen overgemaakt kreeg, die Justitie had bevroren vanaf een Luxemburgs tegoed, nadat Cees H als "compensatie" 700.000 had overgemaakt. Zonder blikken of blozen want hij voegde eraan toe, dat dit soort deals in die tijd min of meer gebruikelijk was. Wat hij er niet bij vertelde was, dat Teeven van het College van procureurs-generaal (dat dit soort deals moet fiatteren) toestemming had gekregen voor slechts 2.0 miljoen! Gaat Kuijpers ook niet over natuurlijk, hij is "slechts" advocaat. Desnoods van de duivel nietwaar, als het maar geld oplevert. Want hij zal best een aardig percentage hebben opgestreken van deze deal.
Het bedrag was dus gewoon bekend in de burelen van Justitie, maar Opstelten kon de bonnetjes of bankafschriften niet meer vinden en Teeven had last van een gebrekkig geheugen. Dit soort mutaties zou iedereen zich moeten kunnen herinneren, maar de Alzheimer heeft bij Fredje kennelijk zeer vroegtijdig toegeslagen.
Of het meer gebeurde in die tijd, doet er - wat mij betreft - helemaal niet toe. Het hoort gewoon niet en behoort met terugwerkende kracht te worden afgewezen. Daar gaat ook Jan Hein (mijn vrouw vindt het een mooie man, maar dat heeft er ook helemaal niks mee te maken) niet over. Teeven had dit nooit mogen doen en het College van Procureurs Generaal had er nooit toestemming voor mogen geven. Als dat soort dingen meer gebeurde, is er in de top van onze justitie sprake van een volledige ontkenning van het rechtsgevoel van onze bevolking, die nooit bedoeld heeft om dit soort ambtenaren op deze manier over ons belastinggeld te laten beslissen. Het is haast een pleidooi voor een verscherping van het ontslagrecht voor ambtenaren.
Intussen hangen Opstelten, voor zover dat al niet het geval was, en Teeven aan een touwtje. De laatste kan weliswaar in zijn huidige functie de handeling van destijds niet worden aangerekend, maar er mag toch wel van worden uitgegaan, dat de kans op herhaling van het maken van integriteitsfouten relevant groot is en dan hoort zo'n man hier niet te zitten. En Opstelten? Ach deze man wordt langzamerhand zo ongeloofwaardig, dat hij beter kan opstappen, de eer (welke eer eigenlijk) aan zich zelf zou moeten houden. Hij heeft de afgelopen jaren als een mislukte persiflage van Olie B Bommel geprobeerd "ons" steeds gerust te stellen, want oom Ivo zou er wel in slagen de criminaliteit terug te brengen tot een overzichtelijk en hanteerbaar percentage. We konden onder zijn bezielende leiding gerust gaan slapen toch? Slapen? Ik schrik met een gemiddelde frequentie van drie keer, elk nacht wakker van deze man. Want telkens als ik droom over de een of andere overval of de zoveelste belediging door Wilders, zie ik oom Ivo in zijn bij de feestartikelenzaak gehuurde politiepak aan komen rennen, struikelen, de verkeerde afslag nemen of stoppen om eerst zijn "handleiding bij het optreden tegen misdadigers" door te lezen. En lezen kan hij slecht, formuleren des te beter. Want als er ooit wedstrijden zijn voor het "kampioenschap voor ministers bij het om de hete brij heen lullen", dan wint hij met afstand de eerste prijs. Zelden nog iemand eerder gezien met zo'n onmetelijke vaardigheid om zinnen te maken, waarbij je bij de eerste punt komma al de weg kwijt bent. Hij zelf trouwens ook, want laten we wel zijn: zijn ambtenaren blijken aardig in staat hem langdurig kunstjes op het toneel te laten maken en hem genadeloos beentje te lichten als het applaus te lang duurt. Want hij is natuurlijk door zijn ambtenaren (die het bewijs van de foute deal van Teeven al lang onder ogen hadden gehad) finaal onderuit gekukeld. En dat is hem ook aan te rekenen, is kennelijk niet in staat goede mensen om zich heen te verzamelen, die het wel doorgehad zouden hebben.
Intussen brokkelt het vertrouwen in het smaldeel VVD in dit foute kabinet snel af. Het alternatief is er evenwel niet, althans niet op korte termijn. Dus een aftreden van de hele ploeg zou niet best zijn voor ons volk. Je moet je toch niet voorstellen, dat die blonde uit Venlo het hier voor het zeggen krijgt? Beter ware het om Opstelten en Teeven te laten vallen, snel nieuwe VVD-ministers te benoemen (misschien kan Kamp opschuiven naar Justitie) en door te gaan met vallen en opstaan. Want dat zal het blijven in dit gedwongen huwelijk.

vrijdag 20 februari 2015

Meer investeren in opleidingen

Er komen vaak van die dagen voorbij, waarop ik weer eens verzucht "ga van facebook en twitter af" . Dan heb ik me weer eens geĆ«rgerd aan een commentaar op nieuws, dat door het een of andere medium verspreid is. Want half Nederland voelt zich tegenwoordig geroepen om gebruik te maken van de optie "reacties", die de meeste media bieden. Of de andere helft van Nederland daar nou ook op zich te wachten, kijk dat mag voor de reageerders geen belemmering zijn. Je wordt er in het algemeen niet vrolijker van als je de reacties leest. Niet zozeer door de taalfouten hoor, want het besef, dat veel vaderlanders de taal nauwelijks beheersen (veel hier geboren Nederlanders zouden de integratietoets absoluut niet aan kunnen), was al langer tot mij doorgedrongen. Maar de kwaliteit van de controle op de reacties van diezelfde media, heeft geen hoog niveau, want er wordt ontzettend veel doorgelaten. Tenminste, als je als lezer op een bericht in de Telegraaf reageert en je hebt de moed om ook kritiek op de Telegraaf zelf te hebben tja dan doet de "moderator"  (dat is iemand of een programma, die dat namens de Telegraaf doet) ineens moeilijk en wordt je tekst geweigerd.
Eigenlijk kun je op twee manieren aankijken tegen alle onzin,die op Facebook (naast alle zinnige zaken, die er ook zijn beste vrienden!) En ook op Twitter geplaatst wordt. De eerste manier is gelukzalig vaststellen, dat het allemaal hoort bij de vrijheid van meningsuiting en dat dus iedereen het recht heeft een mening te hebben. En die ook nog te uiten. De tweede manier is met ingehouden ergernis vaststellen, dat je toch niet dagelijks, zeg maar full time geconfronteerd hoeft te  worden met alle onzin en grofheden, die uitgekraamd worden. Het eerste is waar: we hebben in onze maatschappij  vrijheid van meningsuiting en dat is een groot goed. Die vrijheid was er al heel lang, ook in mijn jeugd was er die vrijheid. Maar daar werd je alleen mee geconfronteerd op verjaardagen. Want daar mochten al die ooms en tantes onbelemmerd hun mening ventileren over van alles en nog wat. Of ze er nu wel of geen echt verstand van hadden. Van het betrokken gespreksonderwerp bedoel ik. Maar dat was dan op een verjaardag, waar niet heel Nederland aanwezig was. Dat was dus in de besloten kring en daardoor redelijk ongevaarlijk.
Maar nu ventileert men, veel niet gehinderd door een bescheiden taalvaardigheid, kennis van zaken en/of feitenkennis zijn of haar mening. Op FB rechtstreeks of in een reactie op een bewering van een ander of als reactie op een bericht in een krant. En neem maar even van mij aan, dat er een ontstellende hoeveelheid onzin ten toon wordt gespreid. Ik zei het al: niet door " mijn"FB-vrienden" hoor. Maar wel op pagina's waar vrienden van mijn vrienden op geabonneerd zijn en waar ik dan ook weer mee word geconfronteerd, omdat veel van mijn vrienden helaas wat ruimhartig zijn omgegaan met de privacy-instellingen van hun Facebook-pagina.
Misschien moet ik me er niet druk over maken, maar ik doe het dus wel. Omdat het net lijkt of Nederland gemiddeld dommer en grover wordt. Ik moet dat lijkt eigenlijk wel onderstrepen, omdat ik "vroeger" geen weet had wat er in ons land in alle huiskamers op verjaardagen werd gedelibereerd. Ik hoorde het niet en wist het dus niet.
De vrijheid van meningsuiting moet natuurlijk gewoon blijven, is een belangrijk goed in onze maatschappij. Die vrijheid mag wat mij betreft met wat meer respect voor anderen worden betracht, maar dat is weer een ander onderwerp. Dus is voor mij de enige oplossing, dat ik selectiever om ga met hetgeen ik wil lezen op FB en Twitter in het bijzonder en sociale media in het algemeen. Misschien moet ik toch maar afscheid nemen van een paar FB-vrienden, die ook hun vrienden op mij loslaten en van wier kijk op de maatschappij ik niet zo gediend ben. Of misschien moet ik toch maar van FB en Twitter af, zodra ik vast stel, dat het deelnemen aan deze platforms mijn leven niet verrijkt. Maar er helemaal  ben ik nog niet, want er zijn ook verduiveld veel berichten/uitingen op deze sociale media, die boeiend zijn en die je graag tot je neemt.  Soms zelf graag wilt delen met andere vrienden.
Maar wat gebruik van de sociale media mij in elk geval heeft duidelijk gemaakt is, dat "opleidingen" een belangrijk speerpunt voor elke politieke partij zullen moeten blijven. Want dat ons volk daar behoefte aan heeft, is iets dat de sociale media mij de laatste jaren extra duidelijk gemaakt hebben. 

Ton van Rijswijk