Twee afschuwelijke incidenten zijn aanleiding voor een bijna-scheuring in de katholieke kerk: de affaire Williamson en de affaire Eluana Englaro. Incidenten, die mij verleiden tot het stellen van bovenvermelde vraag. Het gaat natuurlijk te ver om het vaticaan een criminele organisatie te noemen, maar om deze column scherp te beginnen is de titelkeuze nuttig.
Wat de affaire Williamson betreft (de bisschop, die beweert, dat de gaskamers niet bestaan hebben en er "slechts" (let op het subtiele woordje "slechts") 300.000 joden zouden zijn omgekomen in WO II: het is natuurlijk volstrekt helder, dat of deze paus niet goed is voorgelicht door zijn naaste medewerkers of zelf een uiterst merkwaardige opvatting heeft over het wel of niet acceptabel zijn van geloofsmanagers. Het eerste weiger ik te geloven, zo naïef kan het Vaticaanmanagement niet zijn. Nee, terwille van het "weer terughalen" van 300.000 conservatief gelovigen (goed voor het evenwicht in de kerk, die als de dood is voor enige vorm van "verlichting")wordt ook de terugkeer van een bisschop geaccordeerd, die op z'n minst vervolgd zou moeten worden. Nu is-ie inmiddels uit z'n functie van manager van een Argentijns seminarie gezet, maar da's dus niet genoeg. Wil de katholieke kerk geloofwaardig blijven dan is er maar een oplossing: een paus, die spijt betuigt en die de moed heeft om toe te geven, dat-ie een bijna onvergeeflijke fout gemaakt heeft. Dat dringt temeer, omdat de bisschop in kwestie een dringend verzoek van Benedictus om zijn mening te herzien, naast zich neer heeft gelegd. In een bedrijf word je dan meteen op staande voet ontslagen, maar bij het Vaticaan wordt het dan alleen maar stil en "denken ze er nog even over na". Schande, vandaar de kop van deze column.
Nu komt het het Vaticaan goed uit, dat er nog een andere affaire aan de orde is, de zaak van Eluana Englaro. Wat zich rond deze comapatiënte afspeelt is te walgelijk voor woorden. Eluana ligt na een ongeluk met de auto van haar vader al 17 jaar in coma, is dus een plantje, dat kunstmatig gevoed wordt. Nee, werd, want een paar weken geleden kreeg de vader van Eluana toestemming van de rechtbank om de kunstmatige voeding en ademhaling te laten verwijderen, zodat zijn dochter rustig kon inslapen. Maar de kliniek in Lecco (vlak bij de plaats waar onze vrienden een huis in de bergen hebben) weigerde aan het verzoek van de vader te voldoen. Zij werd verplaatst naar een kliniek in Udine, die wel aan het verzoek wilde voldoen. Het vertrek uit Lecco werd begeleid door gelovigen (???), die de meest afschuwelijke dingen naar de vader riepen. Moordenaar en zo. Het Vaticaan zag de verplaatsing naar Udine (waar het management kennelijk - heel verstandig - de wens van pa belangrijker vindt dan de opvattingen van de kerktop) niet zitten en begon een media-offensief. Dat geen grenzen kende en te walgelijk voor woorden was. Het Vaticaan slaagde erin de publieke opinie te beïnvloeden (gesteund door de Berlusconi gefinancierde media, waar zelfs de met hun stevige borsten pronkende presentatrices van praatprogramma's een mening over de zaak hadden......)en toen begon Berlusconi zich met de zaak te bemoeien. Hij kwam met een decreet, dat de euthanasie in Udine (Eluana is inmiddels al 4 dagen "ontkoppeld" van de apparatuur)moest verbieden, maar de president van de Reppublica Italia weigerde te tekenen. En Silvio ging (vrijwel zeker hing Benedictus elke dag aan de telefoon)alle grenzen te buiten, beweerde zelfs voor de TV, dat Eluana nog kinderen zou kunnen krijgen. De idioot! Vandaag wordt er dus in het Italiaanse parlement een wet behandeld, die dezelfde functie heeft als het decreet, maar die niet kan worden geweigerd door de president als die aangenomen wordt.
Mijn conclusie is 2-erlei: in de eerste plaats geeft de paus leiding aan een criminele organisatie, want wie zo weinig respect toont voor de integere en oprechte wil van een vader, is crimineel, temeer daar ook nog eens wordt getolereerd, dat de holocaust ontkend wordt. In de tweede plaats zouden de andere Europese landen een procedure moeten beginnen om Italie uit de Europese Unie te stoten. Want in Italie bestaat geen "scheiding der machten", zoals dat binnen Europa als principe gehanteerd wordt. Waarom zou je m.b.t. Turkijke bedenkingen koesteren en Italie met die walgelijke president en dito paus wel binnen de muren houden?
Overigens: Italie is een door mij zeer geliefd land: mooie natuur, gastvrijheid en we hebben er prima vrienden, die er overigens niet anders over denken dan wij. Ik blijf er dus heen gaan. Maar wel met steeds meer tegenzin.
maandag 9 februari 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
En wat dacht je van een bonus geven aan die ouders die hun pasgeborenen de voornaam willen geven van wijlen Mussolini en echtgenote, ook dat staat te gebeuren in Italië.
Een reactie posten