Kortom: de "affaire" in Volendam overheerst de krantenkoppen. Alsof er in dit land verder niets aan de hand is. Hoogtepunten van het nieuws waren daarom in de afgelopen weken: het "falen" van de 3 toppers in Moskou (ditmaal won de kwaliteit het van de neiging om vooral "populair" te zijn) en het uit de hand lopen van de "collectieve geilheid" in Volendam, waar het eerst leek alsof Yolanthe "de vreemdgangster" was en later helder werd, dat Jan zelve van mening is, dat het gras van de buurvrouw altijd groener is. We liggen er met z'n allen wakker van, zelfs JP meende er een mening over te moeten hebben. Zou-ie beter over wezenlijker zaken kunnen hebben of is hij met het hele kabinet slechts in angstige afwachting van de voorstellen van Tante Agnes.
Ik blijf het een weinig overtuigend stel vinden, dit kabinet. Geen wonder, dat mensen zo in de armen van Geert gedreven worden. Of het moet zo zijn, dat D'66 nog gaat stijgen in populariteit. Of de zwalkende VVD, waar nog steeds de aloude Wiegel van stal gehaald wordt (het gaat wel steeds moeizamer)om de zaak wat leven in te blazen.
Overigens: de grootste fout, die de 3 regeringspartijen nu zouden kunnen maken is de plek van Neelie Kroes opeisen voor PvdA, CDA of CU! Neelie doet het hardstikke goed en dat ze VVD-er is doet daar dus niks aan af. Ideetje voor de VVD: vraag of Ben Verwaayen bereid is om straks lijststrekker te worden. Litte Ben gaat scoren, dat voorspel ik. Misschien ruimte voor terugkeer naar een links-liberaal alternatief van PvdA, VVD en D'66? Of een volledig linkse combinatie? Zou zo gek nog niet zijn.
Intussen zie ik nog geen echte aanpak van de "bonuscultuur", de echte oorzaak van de kredietcrisis. Menigeen denkt (ik hoor dat nogal eens op bijeenkomsten en verjaardagen), dat "het zich allemaal wel weer zal herstellen" en "dat het met de huizenprijzen wel weer goed komt". De wens is dan de vader van de gedachte en de gedachte is dan doorgaans niet gebaseerd op grondig economisch inzicht of besef! Want ik denk, dat wanneer we het weer uit de hand laten lopen,we over 4 of 5 jaar met een crisi zitten, die de eerste tientallen jaren niet meer oplosbaar is. Als we niet kiezen voor collectieve bescheidenheid, verandert er nooit iets in de hebberigheid en het egoisme in deze wereld.
maandag 25 mei 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten