zaterdag 9 februari 2008

De ADO Den Haag soap

ADO den haag en de misplaatste euforie

Persoonlijk heb ik mij nooit zo bij ADO, FC Den haag of ADO den Haag betrokken gevoeld. Ik heb niet dat mooie en diepgaande “Feyenoord”-gevoel, dat zoveel Rotterdammers hebben. Laten we het zo zeggen: ik kan makkelijk zònder ADO Den Haag leven. Bekijk de huidige discussie over de financiële situatie en de daarmee samenhangende supportersemotie ook met enig, jazeker, genoegen. Want weer wordt een bewijs geleverd hoe grootheidswaanzin overheidsbestuurders en voetbalmanagers kan doen “ontsporen”.
En het leek allemaal zo vanzelfsprekend: je bouwt – met gemeenschapsgeld – een duur en vooral groot stadion en gaat ervan uit, dat het cluppie “even op eredivisie niveau blijft opereren” en vanzelf naar een omvangrijke begroting groeit. De droom is geboren: nog effe en ADO den Haag doet mee in de Champions League en dan worden zowel B&W van den Haag als de voltallige directie van de “topclub” echt belangrijk. Om maar niet te praten over de supporters, die van overwinningen op Liverpool en Manchester United dromen nadat nationale “niemendalletjes” zoals Ajax, PSV en Feyenoord verslagen zijn. Bestuurders dromen van een prominente positie in de business-seats van sponsoren, die de aankoop van heuse voetbalsterren hebben mogelijk gemaakt. Politiek en management hebben “het grote geld” binnengehaald, hebben “aan de weg getimmerd” en “den Haag op de kaart gezet”. Ach gut, het liep effe anders: ADO den Haag degradeerde en daar begon de frustratie. De trainer werd – zoals gebruikelijk – ontslagen en er kwam een nieuwe. Die het met het gebrekkige talent natuurlijk ook niet kon redden en bovendien werd geconfronteerd met de zo typische rellerige ADO den Haag supporterscultuur.
En dus bungelt de Haagse “topclub” onderaan de subtop van de 1e divisie, die om de een of andere duistere reden Jupiter league schijnt te moeten heten. Alsof dat helpt bij het vaststellen van het voetbalniveau. Weg illusies over persoonlijke ontmoetingen tussen de Haagse burgervader en de Berlusconi’s en Abramamovicen van deze wereld. Gewoon “anoniem” in de 1e divisie en bijna bankroet. En weer begint de discussie van “je kan toch zo’n ploeg niet laten zakken”, en “zonde van dat mooie stadion” en “ter wille van de Haagse voetbalglorie moet er geld in gepompt worden”. De gemeente schijnt ADO DH een schuld van ruim 6 miljoen kwijt te willen schelden in ruil voor het eigendom van een belangrijk deel van het stadion…..Wat is dat stadion eigenlijk waard? Dat is dus 6 miljoen gemeenschapsgeld in een absoluut bodemloze put mikken. Geld, dat, laten we maar eens een willekeurig voorbeeld noemen, beter aan de verbetering van de kwaliteit van de thuiszorg besteed kan worden. Al was het alleen maar om te bereiken, dat de SP ophoudt met het bedenken van die smakeloze TV-spotjes. Want laten we eerlijk zijn: waar de eerste de beste onbenul kan vaststellen, dat het Nederlandse voetbal geen “bal” meer voorstelt, het internationale voetbal straks in handen is van de Berlusconi’s, Abramovicen en Johnnen de Mol van deze wereld en half Nederland gedwongen wordt om extra kabelTV-abonnementen af te sluiten, is elke aanvechting om ook in den Haag topvoetbal te verwachten gelijk aan verstandsverbijstering. Of grootheidswaanzin. Ophouden met die onzin, erken de “bestuurlijke dwaling”, gooi een dak over dat nieuwe stadion en maak er een muziektempel van. En plaats hetgeen overblijft van ADO den Haag op een of ander amateurveld, want daar hebben we er genoeg van. Of laat ze fuseren met een andere amateurvereniging uit de buurt van het Zuiderpark. Terug naar het pure amateurisme, weg met de grootheidswaanzin. Enne…..die supporters, die zo makkelijk roepen, dat het “allemaal de schuld van de gemeente is….” Zouden zich, in plaats van stenen door ruiten van gemeenteraadsleden te gooien, kunnen afvragen of ook zij niet mede de oorzaak ervan zijn, dat de grote sponsoren niet in rijen van 4 gereed staan om geld in ADO Den Haag te stoppen. Want zo prima is het imago van deze “supporters” nu eenmaal niet.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Blijkbaar verwoordt je de mening van velen, ook ik (die bijna nooit je blog leest) ben het geheel eens met dit artikel, kunnen we eindelijk grote musici ontvangen op een behoorlijke plaats i.p.v. het modderige Malieveld.

lenie verloop zei

Hoi Ton
Ik heb hier weinig aan toe te voegen weg met dit geld over de balk gooien.Stop liever meer geld in de thuiszorg ed,
Groetjes Lenie