dinsdag 26 augustus 2008

Inzameling voor Rene en Natasha

Ik ga overmorgen mijn postbankrekening beschikbaar stellen voor een inzamelingsactie voor Rene en Natasja Froger. Het stel gaat - met de kids - een maand in "bijstands-retraite". En toen dacht ik: ach gut.... Ach gut, ja hoe gaan deze mensen dat redden, hoe komen ze die maand door? Geen tijd en geld om in de PC Hooftstraat te shoppen, geen schijn van kans om in de Bentley rond te toeren, geen tijd voor de gang naar de showroom voor het uitkiezen van een nieuwe jaccuzzi. Niet de luxe van de dure Gooise villa, maar een maand lang in een eenvoudig appartement. Niet de luxe van de limousine, maar de kinderen op de fiets naar school brengen. Geen gebruik maken van de iPods en iPhones, maar gewoon bellen in de telefooncel op de hoek. En als na 3 weken de bijstandsuitkering op is, kranten verkopen als "zwerver" voor de deur van de Hoogvliet of de Lidl.
En na 1 maand gaan Rene en Natasja ons vertellen hoe moeilijk het leven van een bijstandsgezin. Ze hebben dan weliswaar geen hoofdpijn gekregen van de openstaande rekeningen en nog geen echte behendigheid ontwikkeld m.b.t. het "vullen van het ene gat met het andere", maar toch: ze hebben het "gevoel" gehad.
Ach gut, een maand is net te kort om je schoenzolen te verslijten, net te kort om een kans te hebben op een gestolen fiets.
Maar bereid je allemaal voor: na die maand, waarin beiden hoogst waarschijnlijk een vorstelijke vergoeding opstrijken voor de getoonde inspanningen, gaan ze ons precies vertellen hoe je je als bijstandsgezin moet gedragen om het te overleven. Vanaf de lounge-set in de tuin van hun villa. Ach gut.
Ach gut, de jongelui zullen in die maand zoveel tekort gekomen zijn, dat ze het met z'n twee-en natuurlijk nooit meer kunnen bijverdienen. Ik bedoel niet genoeg om binnen te halen wat je in die ene maand niet hebt kunnen uitgeven. En da's toch zielig? Daarom begin ik een inzameling voor Rene en Natasja. Om te compenseren wat ze in die ene maand tekort gekomen zijn. Dapper stel hoor!

Geen opmerkingen: