maandag 28 september 2009

De macht van de kopvoddentax

De kopvoddentax

Tijdens onze vakantie in Spanje heb ik natuurlijk wel degelijk het nieuws gevolgd, zo ook Prinsjesdag, de troonrede en de algemene beschouwingen. Wat het laatste betreft: iedereen was weer nieuwsgierig naar de volgende “act”, die Wilders zou opvoeren, want tenslotte heeft hij de Tweede Kamer zo langzamerhand tot een theater gemaakt. Nu kwam hij met een “kopvoddentax”, een slecht bedachte grap, want geen mens kan zich voorstellen, dat de man zoiets zelf serieus neemt. In de eerste plaats is het nogal makkelijk, zo niet beledigend, om een hoofddoekje als “kopvod” te kwalificeren. Ik kan mij herinneren, dat mijn moeder vroeger ook wel eens een hoofddoekje droeg. Gewoon, omdat dat toen “in” was en een zekere bescherming bood. In de tweede plaats is zijn voorstel lastig controleerbaar, want wat doe je met de vrouw, die een hoofddoekje draagt, omdat ze de gevolgen van een chemokuur een beetje wil bedekken. In de derde plaats is het de vraag of zoveel mensen zich aan een hoofddoekje storen. Hij noemt het horizonvervuiling, maar terecht constateerde Femke Halsema (of was het Agnes Kant), dat “waterstofperoxide” ook horizonvervuilend kon werken, daarmee doelend op de blondering, die Wilders wekelijks toepast. In de vierde plaats leidt een dergelijk voorstel af van de echte problemen in dit land en dat is ook precies hetgeen Wilders graag wil: suggereer, dat het probleem vooral bij een bepaalde bevolkingsgroep of een bepaalde geloofsgroep ligt en je hebt een deel van het volk aan je voeten. Want reken maar, dat een niet gering deel van ons volk er serieus op in gaat. De Henken Bres onder ons, zeg maar.
Wilders voorstel is abject en infaam. Wie heb ik die woorden eerder horen gebruiken? Toevallig vind ik de oorbel en het kale hoofd erg horizonvervuilend, maar daar een belasting op gaan heffen, vind ik lachwekkend. Ik bedoel: wie bepaalt wat horizonvervuilend is, wie bepaalt wat een ander wel of niet mag dragen of wel of niet aan z’n oren mag hebben hangen? Overigens: als we het toch over hoofddoekjes hebben, wat doen we met de lange rokken in Uddel en de haardracht (knoetje) in Doornspijk? Ook een tax erover heen? Wat doen we met klederdracht? Alleen nog toestaan voor optredens op zomermarkten?
Toch vrees ik, dat Wilders de volgende TK-verkiezingen gaat winnen. Simpel, omdat elke andere gouvernele inspiratie ontbreekt, het huidige kabinet alsmaar voort tobt, geen keuzes maakt, belangrijke beslissingen bij andere overlegplatforms (zoals de SER) parkeert en vooral uitstelt. Dat Wilders dan de verkiezingen wint is in de eerst plaats onze eigen schuld, omdat we met elkaar vele kabinetten JP hebben mogelijk gemaakt (let wel, niet gekozen hebben!) en het anderen aan moed heeft ontbroken om eens met een echt alternatief te komen. De PvdA, SP en Groen Links bijvoorbeeld. Waarom zorgen we hier niet voor duidelijkheid zoals in een aantal andere landen: kiezen tussen rechts, confessioneel (is eigenlijk ook wel rechts) en progressief. Als het blonde gevaar uit Venlo de verkiezingen wint, zal het lastig genoeg zijn een regering te vormen, maar het CDA deinst er vast niet voor terug om deel uit te maken van een kabinet Wilders. En wie weet doet de VVD met Mark Rutte ook wel aan zo’n wangedrocht mee. En daarna gaat het dus mis, want zo’n regering en het hele volk zullen er snel achter komen, dat de PVDV hoe dan ook een one-issue partij is, die zich maar op 1 ding richt: een islamitische bevolkingsgroep het leven zuur maken. En verder niks te bieden heeft! Oh ja toch iets: de AOW op 65 jaar houden en de gezondheidszorg beter maken. Ten koste van de ontwikkelingshulp! En ten koste van “linkse hobby’s”, wat daar ook mee bedoeld mag zijn. Da’s makkelijk. Gewoon een beetje schuiven met geld zonder echte andere fundamentele visie dan haat jegens een bevolkingsgroep. Kopvoddentax? Weg met die man!

Geen opmerkingen: