donderdag 1 april 2010

Bij ADO den Haag hebben 30 supporters het voor het zeggen

ADO Den Haag heeft de gemeente den Haag in de afgelopen 10 jaar zo'n 50 miljoen euro gekost en balanceert wederom aan de rand van de afgrond. Mark v.d. Kallen als externe geldschieter en wonderdokter ten spijt. Inmiddels is eind vorig jaar Andre Wetzel als trainer vervangen door Raymond Atteveld, is Wetzel op staande voet ontslagen, omdat "hij het nest bevuilde", moet ADO Den Haag diezelfde Wetzel toch € 100.000 vergoeding betalen en heeft inmiddels ook Raymond Atteveld (die wat mij betreft in een veel te dure BMW rondreed) het veld moeten ruimen, terwijl hij nog een jaar onder contract staat. Omdat een paar "bepalende" spelers niet meer met hem door 1 deur konden en een 30-tal supporters dat zo wilden. Bepalende spelers? Wat bepaalden die spelers dan wel? Het spel? Welk spel? ADO den Haag presteerde tot op heden weinig in de Ere divisie, dus hoezo bepalende spelers? En supporters? Een van de woordvoerders van die supporters liet weten voor de TV, dat "die goochem"(Atteveld) gewoon moest oprotten. Toevallig weet ik (omdat ik regelmatig de stukjes van mijn grote favoriet Sjaak Bral lees) wat "goochem" zo ongeveer betekent en ik ben dus een redelijke kenner van het Haagse Bargoens, waarvan de F-side van "ons aller" ADO zich bedient.
En dus moet de conclusie zijn, dat het topmanagement van deze onbeduidende voetbalclub zich bij de besluitvorming baseert op een klein aantal "bepalende" spelers en 30 supporters, die ook niet veel meer kunnen dan schreeuwen en op hekken klimmen bij de training. En gesprekken eisen met de Raad van Commissarissen. Let wel, ik zeg niet, dat Atteveld een goede trainer was. Ik heb daar namelijk geen verstand van. Maar ik weet wel, dat wedstrijden gewonnen worden door spelers en niet door trainers. En kon bij de beelden van ADO bij Sport Studio
de motivatie van de spelers van deze ooit roemruchte club ook niet bepaald van het scherm af zien branden.
Het gaat weer dezelfde kant op: de supporters hebben geen geduld, de spelers en trainer hebben dat niet en het management heeft dat al helemaal niet. Maak nou eens gewoon aan supporters duidelijk, dat "op niveau komen tijd kost", dat je "talenten moet kweken en niet kunt maken", dat je "niet in 1 seizoen kampioen kunt worden of in het linkerrijtje (ook zo'n kreet) kunt komen". Maar ja, dan moet je wel management hebben, dat echt lef en visie heeft en niet ook wordt gestuurd door de "korte-termijn-bacil". Die ook de illusie heeft, dat je het leven kunt managen als een computerscherm: effe een ander beeld of programma opzetten en het leven ziet er weer beter uit. Supporters en management van ADO: het voetballeven is geen ctrl-alt-del, het is geen functietoets F7 of escape of caps lock. Het managen van voetballeven kost tijd, investering, talent, geduld en visie. Wees eens goochem en laat ons als eenvoudige Haagse burger niet straks weer opdraaien voor vele weggegooide miljoenen. En dat ADO den haag stadion? Geen probleem, laten we gewoon elke week Kane in optreden. En de Golden Earrings. En Sjaak Bral. En de korfbalvereniging die Haghe.

1 opmerking:

lenie verloop zei

Heel goed gezien ben het helemaal met je eens.
Lenie