vrijdag 17 oktober 2008

Wist niet dat provincies en gemeenten zo rijk waren

Niet zozeer, dat je van je stoel valt, maar het is meer, dat je voor de spiegel gaat staan om te kijken of je echt nog leeft of dat je al "aan het aardse ontvlogen bent" en elk moment de toegangsbel tot de hemelpoort meent te ontwaren. Dat overkomt je allemaal wanneer je in de krant leest, dat de provincie Noord-Holland 120 miljoen had weggezet op die uiterst betrouwbare bank van IJsland (alleen de naam IJslandbankie geeft toch al aan, dat het niet goed zit) en dat de Gemeente den haag niet alleen hoogstwaarschijnlijk 10 miljoen kwijt is, maar in totaal 500 miljoen "lang" geld en 400 miljoen "kort" geld heeft weggezet. Als je dan van de spiegel terugkomt en beseft, dat je toch heus nog steeds in Nederland leeft, val je alsnog van je stoel als de financiele mensen van gemeente en provincie de vinger beginnen te wijzen naar de DNB en Wouters Bos. Want die zouden het eerder hebben geweten en hadden hen dus moeten waarschuwen! Hoezo waarschuwen, je wilt toch als gemeente en provincie zo graag op eigen benen staan? Dan wil je toch graag "bankje" spelen, huur je toch ambtenaren in, die er verstand van hebben, die op z'n minst een praktijkdiploma boekhouden hebben. Doe je toch geen zaken met een of ander adviesbureau, dat niet meer prestatie levert dan het opvragen van de rentetarieven bij een 3-tal banken? Toen ik verantwoordelijk was voor de financien van een bedrijf (met een omzet van zo'n 350 miljoen per jaar) en me ook had bekwaamd op financieel terrein, las ik wel elke dag het Financieel Dagblad en regelmatig andere financiele periodieken om op de hoogte te blijven. Voor mij is het heel simpel: gemeenten en provincie (een volstrekt overbodige tussenlaag, het is nog maar eens vastgesteld) horen niet te bankieren, dat is hun vak en verantwoordelijkheid niet. Overheidsinstanties horen niet te spelen met geld van burgers. Horen wel aan een fatsoenlijke financiele planning te doen (wanneer heb ik welk geld nodig) en kunnen natuurlijk het tijdelijk overtollige even verstandig "wegzetten". Bij een betrouwbare bank bijvoorbeeld of bij de centrale overheid. maar als een gemeente als den Haag 500 miljoen "lang" kan wegzetten, is er toch iets mis met die financiele planning. Want is er ergens te vroeg geincasseerd! Hebben we onze OZB of rioolbelasting toch te vroeg betaald! Hadden we die rente beter zelf kunnen incasseren! Niet bij IJslandbankie, maar gewoon bij de bank van Jan Mulder met die leeuw. Of bij die bank van de wielrenners. Of bij de ABN AMRO.

2 opmerkingen:

lenie verloop zei

Ook mee eens het zijn onze centen waar ze mee rommelen.
Ze moeten de vinger naar zich zelf wijzen zij maken die fout .
Inderdaad maar bij die leeuw vast leggen dat is beter.
gr.Lenie

familie van Rijswijk zei

Het is natuurlijk inderdaad raar maar waar dat landelijke, regionale en lokale overheden zo slordig met ons belastinggeld omgaat. Al moet ik wel zeggen dat onze Min van Fin (Wouter Bos) mij wel positief is opgevallen in deze crisis. Hij is nu zelfs een terecht stokje aan het steken voor de bonussen die bestuurders van Fortis, ABN-AMRO en ING krijgen omdat ze het zo goed gedaan hebben. Dat kan natuurlijk niet: een beroep doen op miljarden van de overheid en vervolgens mensen proberen binnen te houden met flinke bonussen.

Overigens vraag ik mij af of die bank van Jan Mulder wel zo'n goed plan is: ING moet ook een beroep doen op overheids-leningen en of dat nu door de gage van Jan komt (want onze Jan doet 't ook niet voor een fooitje nu hij geen sidekick meer is van B&D) of door de enorme investeringen die ING in de Formule 1 doet (en dan ook nog eens in het verkeerde team..), ergens gaat er daar ook teveel geld over de balk.

Volgens mij is er maar 1 oplossing: stop je geld maar weer in een oude sok, kussen of je eigen bank(stel).

Maar lichtpuntje blijft wat mij betreft toch wel dat ik Bos aanmerkelijk sterker vind opereren dan Jan Peter. Misschien kan Bos ooit wel burgemeester van Rotterdam worden??? Hij heeft maar 1 paspoort, heeft verstand van centjes en is ook nog eens PvdA-er (en R'dam was ooit een rood bolwerk).