maandag 24 november 2008

De Horeca heeft de zaak geflest, wisten we toch al?

Wat jarenlang ontkend werd, in de eerste plaats door de Horeca zelf, is nu door het CBS (Centraal Bureau Statistiek) vastgesteld: vanaf 1998 heeft de Horeca de prijzen met gemiddeld 44% verhoogd ten opzichte van een inflatie van 25%! Pieken waren er in 2002, bij de invoering van de euro (!) en een tweede piek deed zich voor in 2006. Kortom: de inkomsten van de Horeca zijn gemiddeld met 18% harder gestegen dan de inflatie. En maar klagen over teruglopende klandizie! En maar de schuld geven aan het rookverbod, dat kort geleden ingevoerd werd.
We hebben het er onderling, op verjaardagen en partijen vaak over gehad. Ik weet nog goed, dat Els en ik in Antwerpen waren voor een korfbal-interland, die ik in 2002 voor Langs de Lijn moest verslaan en geconfronteerd werden met de prijs van een voorgerecht (een simpele carpaccio), die een week eerder 9,95 gld kostte en nu ineens € 9,95.
We begrepen, dat er in de horeca een schreeuwend tekort was aan "omrekenmachines" in die tijd, waardoor de horeca-bazen problemen hadden met het omrekenen! Wat overigens "opa" Koos nog voor de invoering van de euro moeiteloos uit z'n hoofd deed....
Bij ontstentenis van capabele omrekenmachines werd het "f" teken gewoon vervangen door een "€" teken en dat verklaart het feit, dat uit eten gaan vandaag de dag "gewoon niet leuk" meer is en dat is het eigenlijk al jaren niet. Jammer, dat het altijd ontkend is, ook door de toenmalige minister van Financien, die nu weer baas wordt van het "nieuwe" ABN AMRO.
Als het CBS nu ook nog even de prijsstijgingen analyseert in de bloemenhandel en in de schoenenbranche, dan weten we alsnog, dat we gelijk hebben met ons eigen gevoel, dat er om ons heen op een schaamteloze manier is geprofiteerd van de invoering van de euro. Zo werd in de afgelopen jaren de horeca rijk van de euro en bedacht de rest van de wereld allerlei financiele trucs om "slapend" rijk te worden. En zitten wij met de gebakken peren. En die peren zijn ook al zuur geworden....

Geen opmerkingen: