donderdag 6 november 2008

Leve het EPD

Ik was er aanvankelijk wel enthousiast over: de realisatie van het EPD, het electronisch patienten dossier. Heb er inmiddels enige ervaring mee hoe lastig het kan zijn om van arts naar arts te verhuizen en steeds dezelfde vragen te moeten beantwoorden of steeds nieuwe formulieren te moeten invullen met identieke vragen. Het is gewoon handig als de ene zorgverlener kan beschikken over dezelfde relevante medische informatie als de ander. Op basis van actueel bijgewerkte bestanden. Kan de efficiency in de gezondsheidszorg alleen maar ten goede komen toch?
Maar dan wekt de brief van minister Klink enige verbazing, zo niet behoorlijke verontwaardiging. Want waarom stuurt een zich zelf en de democratie respecterende minister een brief naar alle Nederlanders, terwijl de wetgeving de Tweede Kamer nog niet is gepasseerd, terwijl er nogal wat discussie is over het tempo, dat zijn ministerie met dit project wil realiseren en over de veiligheid van het EPD-systeem. Er zijn vragen over de stabiliteit van het toekomstig systeem, vragen over de privacy-bescherming, over de veiligheid m.b.t. toegankelijkheid, over de basisvraag welke relevante informatie er nu wel of niet in wordt opgenomen. Allemaal vragen, die eerst om een overtuigend antwoord vragen alvorens tot wetgeving over te gaan en medelanders te informeren. Voorbarig dus die brief. Maar ook merkwaardig qua inhoud, want met name de bezwaarprocedure is "boeiend". Je moet er nogal wat voor doen om bezwaar te willen maken. Je moet er zelfs nogal wat voor over hebben als je wat kindertjes op de wereld hebt gezet: per kind een geboortenuittreksel. Da's leuk: voldoen je aan de Rouvoet-norm van gemiddeld 4,2 kind per gezin en mag je je vervolgens blauw betalen om bezwaar te maken tegen opname van de kindgegevens in het EPD. Principieel onjuist: bezwaar maken hoort makkelijk te zijn, zonder drempels, zonder al teveel belemmerende kosten. We hebben onze buiken barstens vol van die walgelijke 0900-nummers, van al die menu's, die je moet doorlopen als je bij de eerste de beste dienstverlener een klacht wilt indienen of gewoon een vraag wilt stellen en dan legt minister Klink een financiële barrière. Dom. Niet goed over nagedacht. Inmiddels al weer gecorrigeerd door het ministerie in de pers, maar het maakt wel argwanend. Welk trucje verzint zo'n minister vervolgens?
Geen misverstand: op zich is de gedachte om essentiële medische informatie op te nemen in een EPD, dat voor relevante zorgverleners toegankelijk is! Maar wel goed beveiligen en voorkomen, dat de eerste de beste zorgverzekeraar ook inzage krijgt, omdat er beveiligingslekken in het systeem zitten. En voorkomen, dat alle medische informatie beschikbaar is voor elke zorgverlener. Ik bedoel maar: is het relevant, dat het viagra-gebruik van mijn collega ook zichtbaar wordt voor de fysiotherapeut, die hem van een ischias probeert af te helpen? Nee! Hoewel: als je ischias hebt zijn lastige sexuele inspanningen so wie so niet aan te raden, maar dat kun je ook zelf beslissen, heb je de therapeut niet voor nodig, nietwaar.
Ik hoop op wijsheid van deze minister, op wijsheid van de Landelijke Huisartsen Vereniging, op wijsheid van het Landelijk Patiënten Platform en op overkoepelende wijsheid van de Tweede Kamer. Er zijn in dit land iets teveel automatiseringsprojecten mislukt om in blind vertrouwen "ja" te zeggen.

Geen opmerkingen: