dinsdag 16 februari 2010

Rita is voor het (rijkere) volk

Rita Verdonk mocht afgelopen zondag in Business Class, dat heerlijk "objectieve" programma van Harry Mens, weer eens haar gratis zendtijd (hoewel?) benutten en haar speerpunten voor de verkiezingen van 2011 presenteren. Enne.....ze zijn verbluffend en maken nog eens extra duidelijk hoe dicht Rita bij het "gewone" volk staat:

1. De bedrijven betalen geen belasting meer! Let wel: elk bedrijf betaalt nu 35% over het verschil tussen omzet en kosten (da's de bruto winst);
2. Het aantal ambtenaren moet over de hele linie met 1/3 worden verminderd;
3. Er moet 1 belastingtarief komen van 25% voor iedereen (de zogenoemde vlaktax)
4. Het ontwikkelingsbudget moet met 50% worden gereduceerd;
5. Het cultuurbudget kan op alle fronten omlaag

Kortom: aandeelhouders en bedrijfseigenaren worden er aanmerkelijk beter van en de hogere winst (bruto resultaat wordt dus eigenlijk netto resultaat) zal zonder enige twijfel leiden tot hogere topinkomens. Ik ga er gemakshalve even niet vanuit, dat de bedrijfseigenaren dit Rita-kado zullen gebruiken voor de verbetering van de salarispositie van hun werknemers. Overigens zullen we in de wereld de enige worden, die bedrijven geen belasting laat betalen. Een paar voorbeelden: In Canada betalen bedrijven 38,6%, in Duitsland 38,9%, in Frankrijk 35,4%, in Italie 36%, in Engeland 30%, in Zweden 26%, in Spanje 35% etc. We krijgen "iets" minder belasting binnen, maar dat compenseert tante Rita dus met minder ambtenaren en lagere ontwikkelingshulp.
A propos: die vlaktax van 25% is ook niet echt leuk voor de lage inkomens, die gaan er dan fors op achteruit. En degenen, die nu meer dan 50% betalen, gaan er fors op vooruit. Da's niet erg, zegt Rietepetiet, want dan kunnen we ook meteen de hypotheekrente afschaffen, want "hullie" (mag volgens de laatste spellingsopvattingen) kunnen dan toch makkelijker die huizen financieren. En die hele lage inkomens dan?

Ik weet niet of Rita haar programma al heeft laten doorberekenen door het CPB (dat is immers niet ongebruikelijk), maar voorlopig laat ze met deze "speerpunten" wel haar ware gezicht zien: niet geinteresseerd in gewone mensen, absoluut niet. Is toch ook niet zo verwondelijk bij iemand, die ooit begon bij de PSP, maar later een overtuigd lid werd van de VVD.?

Geen opmerkingen: