zaterdag 6 februari 2010

Wilders krijgt zijn showproces

Hij kan natuurlijk volhouden, dat hij dit proces niet wilde, dat het hem opgedrongen werd. Daarom noemt-ie het ook zo graag een politiek proces. Wat het natuurlijk helemaal niet is, maar het “bekt” wel lekker. Er was immers aangifte tegen hem gedaan (door de “linkse kerk”, zeggen PVV en Lijst PF uit R’dam dan meteen in koor) en het Openbaar Ministerie zag aanvankelijk geen brood in een vervolging, omdat het om vrije meningsuiting zou gaan. Ho ho, het ging volgens de aangifte ook over haatzaaien en dat wordt in de discussie vandaag nog wel eens vergeten. Vervolgens werd het OM door de rechtbank “teruggefloten”, een vrij bijzondere stap, maar ook niet helemaal uniek en ook niet onterecht. Het zou immers in dit land vreemd worden als het OM op eigen houtje zou kunnen beslissen niet tot vervolging over te gaan. Extreem voorbeeld: in een moordzaak kunnen we (OM) toch geen bewijzen vinden en dus gaan we (OM) niet tot vervolging over. Nu zal de halve PVV wel over mij heen vallen (als ze deze column zouden lezen), omdat dit geen vergelijking zou zijn, maar het gaat om het principe: het staat het OM niet helemaal vrij om wel/niet tot vervolging over te gaan en da’s maar goed ook: het recht moet z’n loop hebben in dit land!
Het is hoe dan ook goed, dan een onafhankelijke rechter (en die bestaan heus in ons mooie landje, al willen PVV-ers ons graag anders doen geloven) aan de wet toetst of er nu wel of geen sprake is van overtreding van de “grenzen aan de vrijheid van meningsuiting” en/of belediging van respectievelijk haatzaaien jegens bevolkingsgroepen. Ik vind het belangrijk, dat er straks een uitspraak komt, die iets duidelijk maakt over de grenzen, die er wel of niet in de wet blijken te zijn. Want wat veel mensen van de PVV-aanhang lijkt te gewoon vergeten is, dat we hier gewoon wetten en een Grondwet hebben, waarmee we wat waarborgen met betrekking het onderling verkeer hebben geregeld. En wat diezelfde mensen ook wel eens vergeten is, dat we die wetten en Grondwet ook nog eens kunnen aanpassen als we dat met z’n allen of met en meerderheid willen. Anders gezegd: zelf als de rechter Wilders straks vrijspreekt, kan het nog zijn, dat we als maatschappij een aanscherping van de wet en de Grondwet willen omdat we “overall” van mening zijn, dat wat Wilders en zijn PVV nogal eens doen, iets is wat we gewoon niet willen.
Intussen maakt onze geblondeerde blonde vriend uit Venlo er natuurlijk wel degelijk een showproces van en gaat hij in zijn verontwaardiging jegens de laatste besluiten van de rechtbank ongelooflijk ver en durft hij zelfs de rechter te diskwalificeren. Da’s typisch Wilders: als je zijn “gedachtegoed” (brrr alleen het woord al) niet begrijpt en zijn mening niet deelt, ben je ineens uiterst dom. Of op z’n minst ben je links. Het eerste vind ik een belediging, het tweede niet. Maar Wilders mag beledigen en heeft het beledigen tot kunst verheven. Dus zijn ook de rechters aan de beurt. Na de hoofddoekjes de zwartjurken of de witte “befjes” zo u wilt.
Het typische en tegelijkertijd shockerende aan Wilders is, dat hij er geen enkele moeite mee heeft om anderen te beledigen (sinds zijn “wederopstanding” in de Tweede Kamer als PVV-er na het jarenlange VVD-lidmaatschap is het niveau van het taalgebruik in ons parlement er fors op achteruit gegaan!), maar als je het met meneer oneens bent, dan ben je “oerstom”, “achterlijk” en overigens in elk geval “links”. De “kogel” kwam toen ook van “links”, herinnert u zich die onzin nog?
Ik hoop op een genuanceerde en hanteerbare uitspraak, die ons als maatschappij verder zal helpen met een terugkeer naar een zeker niveau van beschaving in de onderlinge communicatie en het menselijk verkeer. Los van het feit, dat ik hoop, dat de uitspraak straks voldoende basis zal geven aan het toeroepen van een duidelijk “halt” tegen Wilders en zijn PVV, want ik – en ik ben niet de enige – ben het haatzaaien jegens en stigmatiseren van hele bevolkingsgroepen spuug- en spuugzat. Kom op, omdat er hier in Duindorp een paar uiterst vervelende raddraaiers rondlopen, ben ik toch niet geneigd alle Scheveningers levens- of vrijheidsbedreigend te vinden? Kom op zeg. Misschien stem ik toch wel op “Stop Wilders Nu”, want de stemwijzer helpt mij in den Haag niet veel verder. À propos: ik heb nu een extra sticker op m’n deur naast de “nee-nee”sticker. Er staat nu ook: Zij van TON en hij van de PVV gelieve niet aan te bellen!

Geen opmerkingen: